Meteen naar de inhoud

De Carrièreprijs van de Vereniging voor Bestuurskunde en Bestuursbeleid (VVBB) wordt dit jaar toegekend aan twee vooraanstaande academici: professor Geert Bouckaert van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en professor Filip De Rynck van de Universiteit Gent (UGent). Hun invloedrijke onderzoek, hun onderwijs aan generaties van studenten in bestuurskunde en publiek management en hun engagement om inzichten te vertalen in de praktijk heeft een significante impact gehad op het bestuurlijk beleid in Vlaanderen en België.

Professor Geert Bouckaert bouwde de bestuurskunde en het overheidsmanagement in Vlaanderen uit tot een nationaal en internationaal erkende discipline. Zijn thuisbasis, het Instituut voor de Overheid in Leuven, was en is een belangrijke kweekkamer van de Vlaamse bestuurskunde. Vandaag zijn er mede dankzij dit pionierswerk bestuurskundige onderzoeksgroepen en onderwijsprogramma’s aan alle Vlaamse universiteiten. Heel wat onderzoekers van het Instituut voor de Overheid vonden hun weg naar topfuncties in de administratie. Geert Bouckaert is de bezieler van het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing; een uniek onderzoeksprogramma dat de band tussen onderzoek en beleidspraktijk vorm geeft. Professor Bouckaert speelde ook een centrale rol in de implementatie van de Copernicus en Beter Bestuurlijk Beleid-hervormingen in België begin jaren 2000. Als voorzitter van het International Institute for Administrative Sciences en de European Group of Public Administration heeft hij een internationaal platform gecreëerd dat het Vlaams onderzoek op de kaart zet. Zijn onderzoek naar New Public Management is internationaal erkend en wijdverspreid, wat hem tot een van de meest geciteerde onderzoekers in de wereldwijde bestuurskunde maakt.

Professor Filip De Rynck heeft zijn carrière gewijd aan de studie en verbetering van het binnenlands bestuur in Vlaanderen, met een bijzondere aandacht voor de kwaliteit van democratische besluitvorming en het belang van sterke organisatienetwerken. Voor dit werk wordt hij ook breed
erkend in de Nederlandse bestuurskunde. Filip De Rynck streeft naar een maatschappelijke bestuurskunde, waarbij hij onderzoek combineert met een actieve betrokkenheid om bestuursprocessen te verbeteren. In de jaren 90 leidde hij de commissie binnenlands bestuur met vernieuwende denkbeelden. In de vroege jaren 2000 stond hij mee aan de wieg van het vernieuwde Vlaamse stedenbeleid met een pleidooi voor sterke steden en een herwaardering van het stedenbeleid. Onlangs presenteerde hij, samen met Lieven Janssens, een spraakmakende toekomstvisie voor het binnenlands bestuur. Professor De Rynck gaat kritische debatten niet uit de weg. Hij jaagt het debat aan over thema’s als gemeentelijke schaalvergroting, de rol van provincies, en het functioneren van de Vlaamse Overheid en de democratische praktijk. Net uit die kritische ingesteldheid komen zijn innovatieve inzichten voort.

Het kunstwerk

De prijsuitreiking